2010-06-23 19:11:27• hírek • Kocsis Zoltán

A ráadás perceiben jutott tovább az USA

Anglia is hozta a kötelezőt és továbblépett, Szlovénia peches búcsúja.

Úgy indulhatott neki a C csoport négy tagja az utolsó csoportkörnek, hogy győzelem esetén valamennyien továbbléphetnek, így nem csoda, hogy pörgős, izgalmas meccsekre számítottak a szurkolók. A csapatok nem is okoztak csalódást, az izgalomban sem volt hiány: Anglia csak minimális előnnyel biztosította továbbjutását Szlovénia ellen, az Egyesült Államok pedig a hosszabbítás perceiben győzte le Algériát.

Anglia világbajnoki esélyesként érkezett Dél-Afrikába, ám az első két csoportmeccsén kiábrándító játékkal csak két döntetlenre volt képes, így fura módon Szlovénia csoportelsőként várta a találkozót. A vb.-mezőny legkisebb országának fiai nem is kezdtek bátortalanul, az első kapura lövést Birsa révén ők jegyezték. Negyed óra után azonban Anglia átvette az irányítást, ami előbb csak veszélyes szögletekben nyilvánult meg. A 20. percben aztán Milner tekert középre mérnöki pontossággal jobbról, ahol érkezett Defoe és megszerezte a vezetést a szigetország számára. A folytatásban is az angolok támadtak többet és csak Handanovic remeklésének „köszönhetik", hogy nem tudták növelni előnyüket. Az Udinese kapusa a 27. percben Defoe elől mentett kivetődve, három perccel később előbb a Tottenham csatárának lövését, majd Gerrard ismétlését is bravúrral hárította.

Rendkívül viharosan kezdte Anglia a második játékrészt, néhány percen belül Defoe előtt adódott kedvező lehetőség, majd Rooney találatát érvénytelenítették les miatt. A másik kapu előtt Birsa szabadrúgását James könnyedén ölelte magához, nem úgy Handanovic, aki előbb Terry közeli fejesét hárította bravúrral, majd az óriási ziccerben kilépő Rooney lövését tolta ujjheggyel a kapufára. Ezt követően kissé leült a meccs, az angolok már nem erőltették annyira a gólszerzést, aminek a 67. percben majdnem megitták a levét: Novakovics szép csellel hozta magát helyzetbe, de lövését a védők blokkolták, akárcsak Dedic ismétlését. A labda Birsa elé került, aki centikkel, de a kapu mellé lőtt. Az utolsó húsz perc aztán végképp leült, Anglia nem kockáztatott többet, Szlovénia pedig nem tudott nyomást gyakorolni a Terry által vezetett védelemre. A 90. percben azért még Upsonnak nagyot kellett mentenie Matavz elől...

A másik találkozón az Egyesült Államoknak és Algériának egyaránt győznie kellett, ha tovább akart jutni és meglepetésre utóbbi kezdett aktívabban. Matmour már a 20. másodpercben megeresztett egy veszélyes lövést, a 6. percben pedig Dzsebbur akrobatikus megmozdulása után a kapufán csattant a labda. Ezt követően az amerikaiak is kezdtek ébredezni, felváltva forogtak veszélyben a kapuk: egyik oldalt Dzsebbur, a másikon Gomez szerezhetett volna gólt, majd egy hatalmas kavarodás után Dempsey tette ezt meg, de a bíró lest ítélt - tévesen. Bár kisebb helyzetei Algériának is akadtak, Dempsey és Altidore ziccerei vitték a prímet.

A második félidőben jelentősen megváltozott a játék képe, az amerikaiak egyre nagyobb fölényt harcoltak ki, az afrikaiak pedig az idő teltével már csak a védekezésre figyeltek. Ennek ellenére úgy tűnt, a csillagos lobogós csapat ma nem tud betalálni: Dempseynek 14 méterről lábbal, Buddle-nek két méterről fejjel sem sikerült ez a művelet. Utóbbi a 89. percben is elpuskázott egy lehetőséget és ekkor úgy tűnt, Bob Bradley csapata nem tudja beverekedni magát a legjobb 16 csapat közé. Jött azonban a 91. perc, na meg egy amerikai kontra, Altidore futott el a jobb oldalon, középre gurított, az érkező Dempsey pedig a kivetődő M'Boliba rúgta a labdát. A laszti azonban kijött a hálóőrről, pontosan Donovan elé, aki négy méterről továbblőtte csapatát.

Ráadásul az Egyesült Államok több lőtt góljának köszönhetően elsőként zárta a csoportot az ugyancsak öt pontos Anglia előtt, míg szegény Szlovénia rendkívül peches körülmények közepette mondhatott búcsút a történelmi továbbjutásnak. Algériáról mindent elmond, hogy úgy lettek utolsók, hogy gólt sem lőttek - más kérdést, hogy egy pontocskát azért csak kibekkeltek.

Anglia - Szlovénia 1-0
gól:
Defoe (20.)
Anglia: James - Johnson, Upson, Terry, A. Cole - Milner, Gerrard, Lampard, Barry -  Defoe (Heskey, 86.), Rooney (J. Cole, 72.)
Szlovénia: S. Handanovic - Brecko, Suler, Cesar, Jokic - Birsa, Koren, Radosavljevic,  Kirm (Matavz, 79.) - Ljubijankic (Dedic, 62.), Novakovic

Egyesült Államok - Algéria 1-0
gól:
Donovan (91.)
Egyesült Államok: Howard - Cherundolo, DeMerit, Bornstein (Beasley, 80.), Bocanegra - Donovan, Bradley, Edu (Buddle, 64.), Dempsey - Altidore, Gomez (Feilhaber, 46.)
Algéria: Uhed Mbuli - Bugerra, Halisz, Jahia, Belhadzs - Kadir, Jebda, Lacen, Ziani (Gediura, 69.) - Dzsebbur (Hezal, 65.), Matmur (Szajfi, 85.)
kiállítva: Jahja (92.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: